LEXPERIA YATIRIM VE İNOVASYON A.Ş.
Karbondioksit emisyonu, ısıyı uzaya taşımak yerine dünya atmosferinde tuttukları için küresel ısınmaya neden olur.
Karbon ayırma işlemi sırasında, endüstriyel kenevir bitkisi atmosfere salınmak yerine gaz halindeki ve atmosferik karbondioksiti yakalar ve depolar. Endüstriyel kenevir, herhangi bir ticari mahsul veya ormandan daha fazla karbondioksit emdiği bilimsel olarak kanıtlanmış ideal bir karbon yutağıdır.
Cambridge Üniversitesi'ne göre ormanlar hektar başına yılda 2 ila 6 ton CO 2 emerken, endüstriyel kenevir ekimi hektar başına 8 ila 15 ton CO 2 emer.
Kenevir sadece iyi bir karbon tutma aracı olmakla kalmaz, aynı zamanda kenevir üretimi de karbon negatiftir. 120 günlük bir ürün döngüsüne sahip olan kenevir, şüphesiz günümüzde mevcut olan en hızlı CO2'den biyokütleye dönüştürme araçlarından biridir .
Kenevirin karbon tutma işlevi tohumlandığı anda başlar. Endüstriyel kenevir sapı, kimyasal yapısı başlıca karbon olan lignin, selüloz ve hemiselülozdan oluşur. Kenevir fotosentez yaptığında, kenevir bitkisinin saplarında bulunan karbon molekülleri ile kalıcı bir bağ oluşturmak için atmosferden karbondioksit süngerlenir.
Bu şekilde, kenevirin karbon tutma işlemi atmosferdeki fazla karbondioksiti azaltır. Kenevir yakılmadıkça veya kompostlaştırılmadıkça, tutulan karbon kenevir liflerinin içinde kalır.
Toprak sağlığını iyileştirir
Tarım arazilerinde pestisit ve kimyasal gübre kullanımı akarsular, denizler ve göller gibi su kaynaklarını olumsuz etkileyebilir.
O su kaynağına bağlı olarak hayvanlar veya insanlar, onu yuttuklarında sonuçları olacaktır. Bu nedenle, sorunun güvenilir çözümlerinden biri, keneviri örtü bitkisi olarak kullanmaktır.
Kenevir ekimi, sapları ve yaprakları besin maddeleri içerdiğinden toprağı besler ve canlandırır. Kenevir biyokütlesi toprağa karıştığında, temel besinleri toprağı besleyerek toprak sağlığını geri kazandırır.
Böylece kenevir ekimi, çiftçilerin topraklarına kimyasal gübre ekleme ihtiyacını azaltabilir.
Ormansızlaşmayı Azaltır
2017 yılında yapılan araştırmalara göre ormansızlaşma oranı dakikada 48 futbol sahası civarında hesaplanıyor.
Bunun için bir çözüm yok mu? Evet, Kenevir! Kenevir, kağıt ve ahşap için birincil hammadde kaynakları olarak ağaçların yerini hızla alabilir.
Ağaçların olgunlaşması ve bir miktar çıktıyı kağıt veya odun olarak vermesi uzun zaman alırken, kenevir 4 ila 5 ay içinde yetiştirilip hızla işlenebilir. Bu, kağıt, mobilya ve diğer ürünler gibi üretim prosedürlerinde ağaçların kesilmesini azaltmaya yardımcı olur.
Bunun yerine, kenevir çiftçiliğinin karbon tutma özelliği, iklim değişikliği ile ilgilenen yüksek değerli bir çevre hizmetinin en iyi örneğidir.
Kenevir tarımı sırasında bitki karbondioksiti solur, karbonu bitki büyümesini destekleyen şekerlere dönüştürür ve daha sonra fazla karbonu kökler aracılığıyla toprağa vererek mikropların beslenmesine yardımcı olur.
Dünya atmosferindeki fazla karbondioksit bir dezavantaj iken, topraktaki fazla karbon çiftçiler için bir varlıktır.
Doğal toprağa eklenen her 1 ton karbon için atmosferden 3,67 ton karbondioksit alınmaktadır.
Copyright 2024 Lexperia Yatırım ve İnovasyon A.Ş.
LEXPERIA YATIRIM VE İNOVASYON A.Ş.